Stoptober: hoe houd je het vol? [BLOG]

oktober 1, 2023

Ga jij de uitdaging aan?

Stoppen met roken blijft een grote uitdaging voor velen. Oktober is de maand om deze uitdaging aan te gaan! Maar hoe blijf je gemotiveerd?

De eerste dagen van Stoptober zijn een feit

Als gezondheidsorganisatie moedigen wij iedereen aan om te stoppen met roken, het liefst vandaag nog.

Het is moeilijk, maar absoluut niet onmogelijk.

Iedereen kan dit, ook jij. We zetten 10 tips op een rij die jou zullen helpen om de moeilijke momenten door te komen, zodat jij Stoptober succesvol af gaat ronden en daarna natuurlijk ook niet meer gaat beginnen met roken. Lees je met ons mee?

10 tips om het Stoptober vol te houden

 

1. Pro’s en geen con’s

Maak een lijstje met voordelen van het stoppen met roken. Denk aan je gezondheid, je portemonnee (een pakje sigarettenkost vanaf volgend jaar waarschijnlijk 10 euro!), de gevolgen voor je directe omgeving, de stank, de paniek als je pakje bijna leeg is en je geen nieuwe hebt… Pak dus dit lijstje erbij wanneer je het lastig hebt.

2. Weggooien en vernietigen

Doe alle sigaretten weg en houd ook geen pakje stand-by voor visite. Als je een zwak moment hebt en wil roken, moet je daadwerkelijk tijd nemen om naar het tankstation of de winkel gaan om sigaretten te kopen. In die tijd bedenk je waarschijnlijk dat dit helemaal geen goed idee is!

3. Inner circle

Vraag steun bij je partner, vrienden en familie. Zij kunnen rekening met je houden door even geen sigaret aan te steken in jouw bijzijn, of erger nog, je er eentje aan te bieden. Bovendien, als je daar een beetje gevoelig voor bent, zal het als extra motivatie werken dat veel mensen weten dat je gestopt bent met roken.

4. Geen verleiding

Vermijd moeilijke situaties, zeker in het begin. Voor veel mensen is het drinken van alcohol een grote trigger om te roken. Laat daarom de alcohol ook even staan. Probeer feestjes en kroeg-avonden te vermijden, en als je er echt niet onderuit kan, drink dan geen alcohol en ga vooral niet buiten bij de rokers staan.

5. Gewoonten

Doorbreek de gewoonte: je sigaret is een gewoonte geworden en daar moet je vanaf. Bij je kopje koffie hoort een sigaret, net als bij je wijntje. Als je op de trein staat te wachten, hoort daar een sigaret bij. Iedereen heeft zijn/haar vaste gewoonte-momentjes en de kunst is om deze te doorbreken. Je zal merken dat dit echt makkelijker gaat worden, omdat elke keer dat je koffie drinkt zonder sigaret erbij, je een nieuwe gewoonte aan het creëren bent. Het creëren van een nieuwe gewoonte duurt ongeveer 21 dagen.

6. Beweging

Ga bewegen en/of sporten. Je zal snel merken dat je longen als het waren openbreken en je veel meer zuurstof tot je kunt nemen. Al op zeer korte termijn merk je verschil qua conditie en gezondheid. Ook dit zal motiveren om het stoppen vol te houden, je wil natuurlijk niet dat je longen weer helemaal dicht gaan slibben.

7. Motiverende apps

Download een Stoppen met Roken applicatie op je telefoon. Deze geven vaak inzicht in hoeveel geld je al bespaard hebt en geven informatie over het herstelproces van je lichaam.

8. Huiswerk

Lees het boek ‘Stoppen met Roken’ van Allen Carr. Dit boek schijnt een grote hit te zijn waardoor veel mensen succesvol stoppen – en gestopt blijven met roken.

9. Cursus of workshop

Zoek begeleiding en ondersteuning van een professional. Zeker als je eerdere stopacties niet gelukt zijn, is het een idee om hier hulp bij te zoeken. Er zijn talloze cursussen, workshops en trajecten waar je uit kunt kiezen die jou gaan helpen met het stoppen – en gestopt blijven met roken. Vraag eventueel eens bij je zorgverzekering na welke hulp gedekt wordt.

10. Zelfliefde

Heb je een terugval? Val dan niet meteen weer terug in je oude gewoontes omdat je het ‘verpest’ hebt en omdat ‘alles voor niets is geweest’. Wees niet te streng voor jezelf. Schrijf op waar het mis ging, zodat je de volgende keer voorbereid bent op deze specifieke situatie. Ga gewoon door waar je gebleven was, want elke niet gerookte sigaret is een overwinning.

Kom in actie en ga aan de slag met je gezondheid. Op het werk en thuis! Met wie ga jij de Stoptober uitdaging aan?

Maak een afspraak