7 tips om je vakantiegevoel vast te houden (BLOG)

september 12, 2019
Het fijne vakantiegevoel houd je na je vakantie nog ongeveer twee tot vier weken vast, afhankelijk van de mate waarin je echt helemaal bent uitgelogd en opgeladen tijdens je vakantie. Het ‘fade-out effect’ wordt dit ook wel genoemd. Na deze periode van twee tot vier weken ben je weer terug op het punt waar je voor je vakantie was qua geluk, energie en motivatie. Hoe kunnen we dit vakantiegevoel langer vasthouden?

#1 Minder stress, meer ruimte voor vakantiegevoel

Stress wordt onder andere veroorzaakt door het benauwende gevoel dat je nog van alles moet. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Je wil gezonder eten, meer sporten, je huis verbouwen, een nieuwe opleiding beginnen… Doe het, maar doe het stap voor stap. De eerste stap is altijd: zet het op papier. Al je doelen, van klein tot groot. Zet ze vervolgens in de volgorde van belangrijk naar minder belangrijk en werk deze lijst rustig, doel voor doel af. Zo behoud je het overzicht en is het makkelijker om de doelen waar je nu niet mee bezig bent, voor nu even los te laten.

#2 Met plezier naar je werk

De ‘werk-sleur’ is waar veel mensen door gedemotiveerd raken. Elke dag hetzelfde liedje. Week in week uit. Probeer eens iets nieuws! Pak een nieuw project op of sluit je aan bij een bestaand project dat voor jou helemaal nieuw is. Stel doelen voor jezelf en houd die naast de doelen die je werknemer van jou vraagt. Dit geeft nieuwe energie!

#3 Beweging doet wonderen

De kans is groot dat je op vakantie veel meer beweegt dan thuis en op het werk. Je zwemt, wandelt, fietst, allemaal dingen die je thuis misschien veel minder doet. Probeer dit eens vast te houden na je vakantie. Pak de fiets naar de supermarkt, wandel een rondje in je pauze. Het verschil in je geluksgevoel merk je al snel!

#4 Een goede nachtrust

Tijdens je vakantie haal je waarschijnlijk de acht uur slaap per nacht met gemak; iets wat thuis nog weleens een uitdaging kan zijn. Toch wordt het onderschat hoe belangrijk deze uren zijn om je overdag goed te voelen. Zorg dat je overdag genoeg rustmomenten neemt en zorg ervoor dat je ’s avonds met een gerust hart in slaap kunt vallen. Drink na het eten geen cafeïne meer maar bijvoorbeeld een kopje kamillethee of warme melk. Zet de beeldschermen ruim voor bedtijd uit en verwijder zoveel mogelijk beeldschermen uit je slaapkamer. Kom je moeilijk in slaap omdat je hoofd nog te druk is? Probeer eens een slaapmeditatie. Er zijn hier talloze apps voor te verkrijgen, maar ook op YouTube staan heel veel (gratis) slaapmeditaties. Succes gegarandeerd!

#5 Neem pauze op het werk

Verhoog je effectiviteit door goed voor jezelf te zorgen. Pauze is hiervoor noodzakelijk. Even snel een kopje koffie halen is niet genoeg. Ga echt weg van je werkplek en maak bijvoorbeeld een wandeling of ga even bij je collega of buurvrouw langs voor een praatje. Je moet echt even loskomen van je werk om weer frisse energie te krijgen!

#6 Blijf offline

Waarschijnlijk zit je op je vakantie veel minder op je telefoon en computer. Daardoor volg je automatisch minder nieuws en zit je minder op sociale media. Dit betekent: minder prikkels. Eigenlijk heel erg goed voor je! Probeer dit eens vast te houden na je vakantie. Zet de meldingen van niet noodzakelijke apps op je telefoon uit en probeer in plaats van elk half uur, een of twee keer per dag door alles heen te scrollen. Dikke kans dat dit een hele positieve werking op jouw humeur heeft!

#7 Maak tijd om niks te doen

Houd altijd, ik herhaal, altijd ruimte over in je agenda om even niks te doen. Plan niet je dagen vol met allerlei verplichtingen, hoe leuk ze misschien ook zijn. Zorg dat je in het weekend minstens 1 middag, het liefst 1 hele dag, helemaal niets hoeft. En doe dan precies waar jij zin in hebt. Doe een dutje, lees een boek, speel een spelletje met je kinderen… Net als op vakantie!

Maak een afspraak