Overige SOA

soa klm health services

Chlamydia

De chlamydia bacterie kan een ontsteking veroorzaken in de urinebuis, de anus en/of de baarmoeder. Het vervelende van deze ontsteking is, dat er lang niet altijd waarneembare klachten optreden. Toch kan een ontsteking met deze bacterie ervoor zorgen dat de vrouw onvruchtbaar wordt.
Chlamydia is met medicatie goed te genezen. Het allerbelangrijkst is dat u bij klachten, maar ook bij verdenking van een mogelijke besmetting, een arts of een soa-polikliniek bezoekt voor onderzoek. Er bestaat geen vaccin tegen Chlamydia.

Gonorroe

Gonorroe (“druiper”) wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze veroorzaakt een ontsteking van de urinebuis die, indien niet tijdig behandeld, verder kan “opstijgen” naar de eierstoken of de teelballen. Net als voor Chlamydia geldt ook voor Gonorroe dat er vaak weinig of zelfs helemaal geen klachten zijn, vooral bij vrouwen.
Gonorroe is met medicatie goed te genezen. Het allerbelangrijkste is dat u bij klachten, maar ook bij verdenking van een mogelijke besmetting, een arts of een soa-polikliniek bezoekt voor onderzoek. Er bestaat geen vaccin tegen Gonorroe

Virale infecties

Herpes en (genitale) wratten zijn ziekten die veroorzaakt worden door een virus. Genitale wratten beginnen vaak klein, worden langzaam groter en breiden zich uit. Ze doen geen pijn, soms jeuken ze.
Na besmetting blijft het virus levenslang aanwezig. Door middel van tabletten of crème is het mogelijk de klachten, de symptomen en het besmettingsgevaar te verminderen.

Syfilis

Syfilis (of “harde sjanker”) wordt veroorzaakt door een bacterie die door onbeschermd seksueel contact wordt overgedragen. De ziekte kan symptoomloos verlopen (zonder klachten), maar meestal ontstaan er gedurende enige tijd klachten die – afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt- verergeren. Syfilis is in alle stadia goed te behandelen met antibiotica, maar het is van groot belang om dit zo snel mogelijk te doen. Dus: in alle gevallen van verdachte symptomen of – ook zonder symptomen – bij verdenking op een mogelijke besmetting: altijd onderzoek laten doen door een arts of een soa-polikliniek. Er bestaat geen vaccin tegen Syfilis.