Malaria

malaria klm health services

Malaria is een tropische infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de malariaparasiet. Deze parasiet wordt door muskieten die ermee zijn besmet overgebracht. Er zijn zes verschillende malariaparasieten die ziekte bij de mens kunnen veroorzaken. Een infectie met een van deze parasieten leidt tot verschillende ziektebeelden. Malaria tropica is hiervan het meest gevaarlijk en kan onbehandeld binnen enkele dagen tot weken tot de dood leiden. De andere vormen zijn minder gevaarlijk, maar kunnen na maanden tot enkele jaren nog wel koortsaanvallen veroorzaken.

Hoe loop je malaria op?

Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria. Ook als je een verminderde afweer hebt door ziekte of medicijngebruik kun je een groter risico op ernstige malaria lopen. Als je ooit malaria gehad hebt, kun je ook weer  opnieuw malaria krijgen, als je weer door een besmette malariamug gestoken wordt.

Waar komt malaria voor?

Malaria komt voor in een aantal (sub)tropische gebieden. De malariagebieden bevinden zich in:

  • West-, Centraal- en Oost-Afrika
  • Delen van Zuidelijk Afrika
  • Azië
  • Midden- en Zuid-Amerika

Boven 2500 meter hoogte is malaria over het algemeen zeldzaam. Wil je weten of malaria voorkomt in jouw land van bestemming? Ga voor een reisadvies naar KLM Health Services.

Hoe voorkom je malaria?

Malaria kan worden voorkomen door je te beschermen tegen muggenbeten en, in gebieden met een hoog risico, preventief antimalariamiddelen te slikken. Inenten is dus nog niet mogelijk. Bij een zeer laag risico kan geadviseerd worden uitsluitend antimuggenmaatregelen te nemen en dan geen antimalariamiddelen te slikken.

Bescherm je tegen muggenbeten van een malariamug met in ieder geval de volgende maatregelen:

  • Bescherm jezelf altijd met goed bedekkende kleding: lange mouwen, broek, schoenen en sokken.
  • Gebruik op onbedekte lichaamsdelen een insectenwerend middel dat DEET bevat.
  • Zorg dat de kamers muggenvrij zijn of slaap onder een intact en goed sluitend muskietennet.
  • Een afgesloten kamer met airconditioning beschermt je tijdens de slaap tegen muggen.

Medicatie tegen malaria

De maatregelen tegen malaria zijn afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Dat geldt ook voor de soort malariatabletten die je nodig hebt. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol. Onze verpleegkundigen van de Travel Clinic voorzien je graag van een persoonlijk advies. Maak direct een afspraak.

Malariatabletten thuisbezorgd

De Travel Clinic van KLM Health Services heeft een eigen apotheek. Dat betekent dat je, na je consult, de medicijnen thuisgestuurd kunt krijgen (in Nederland). Of ze worden naar je werkadres opgestuurd. Dat scheelt je een bezoek aan de apotheek. Je kunt je eigen medicatie ook persoonlijk bij onze apotheek afhalen. Je vindt onze apotheek in vertrekhal 2 op Schiphol.

Wat zijn de verschijnselen van malaria

Als je malaria hebt opgelopen, krijg je niet meteen klachten. De incubatietijd (de tijd tussen de steek en de eerste symptomen) is één tot enkele weken bij malaria tropica. Bij de andere vormen van malaria kan de incubatietijd langer zijn, en is het mogelijk dat je een aantal weken of zelfs maanden na thuiskomst uit de tropen nog klachten kunt krijgen.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.

Behandeling

Het is heel belangrijk dat je bij koorts of griepachtige verschijnselen na verblijf in een malariagebied altijd aan de mogelijkheid van malaria denkt en dat je dan ook direct een arts raadpleegt. Vertel de arts dat je recent in een malariagebied bent geweest. Malaria is goed te behandelen met antimalariamiddelen, maar het is wel belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk wordt gestart. Vaak is voor de behandeling een korte opname in een ziekenhuis nodig.

Behandeling tijdens verblijf

  • Als je denkt dat je malaria hebt, moet je zo snel mogelijk je bloed op malariaparasieten laten onderzoeken door een betrouwbare arts of ziekenhuis, zodat direct met de juiste behandeling gestart kan worden.
  • Als geen arts of ziekenhuis binnen 24 uur bereikbaar is, dan kun je wanneer de ‘griep’ met koorts 24 uur aanhoudt, een noodbehandeling nemen volgens voorschrift. Zo’n noodbehandeling word je door onze verpleegkundigen voorgeschreven als je langere tijd in malariagebieden verblijft waar de medische voorzieningen schaars en/of van lage kwaliteit zijn en het malariarisico niet hoog is. Het is raadzaam om tijdens of na een noodbehandeling toch een (plaatselijke) arts te raadplegen, om er zeker van te zijn dat je klachten niet een andere oorzaak hebben en om – als het toch malaria was – na te gaan of de behandeling genoeg is geweest.

Behandeling na terugkeer in Nederland

  • Ook na terugkeer in Nederland kun je, òf nog tijdens de toepassing, òf na beëindiging van de profylaxe, gedurende de daarop volgende twee maanden ‘griepachtige’ verschijnselen krijgen, al dan niet in combinatie met koorts, die op een beginnende malaria tropica kunnen duiden. Raadpleeg in dit geval je huisarts. Vermeld daarbij dat je onlangs in een malariagebied bent geweest.
  • Derdedaagse koorts, de belangrijkste andere vorm van malaria, kan maanden tot ongeveer vier jaar na beëindiging van de malariaprofylaxe nog aanvallen veroorzaken. Deze gaan gepaard met koortsaanvallen en hevige koude rillingen die heel kenmerkend om de dag terugkomen. Men spreekt van een goedaardige vorm van malaria, omdat deze zelden tot de dood leidt.

Persoonlijk advies? Maak hier een afspraak!

Voor een persoonlijk advies met een verpleegkundige van KLM Health Services maak je meteen online een afspraak in een van onze Travel Clinics. Kijk hier naar het overzicht van onze vestigingen.