Wat is Buiktyfus?

Buiktyfus is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie en het veroorzaakt voornamelijk darmklachten. Een vaccinatie helpt je om het te voorkomen.

Hoe voorkom je buiktyfus met een vaccinatie?

Met een vaccinatie ben je voor 70% beschermd tegen buiktyfus. De beschermingsduur van de vaccinatie is drie jaar. Het blijft dus belangrijk dat je je houdt aan de algemene hygiëne voorschriften. Voor meer informatie hierover, zie Gezondheidstips of Informatie per regio.

 

Hoe loop je Buiktyfus op?

Buiktyfus wordt veroorzaakt door eten of drinken dat is besmet door de bacterie Salmonella typhi. Deze ziekteverwekker komt alleen voor bij mensen. Je loopt de meeste kans besmet te worden onder slechte hygiënische omstandigheden, slechte rioleringssystemen en slechte drinkwatervoorzieningen. Vaak is in deze landen de controle op de bereiding van voedsel ook onvoldoende.

Waar komt Buiktyfus voor?

Buiktyfus komt vooral voor in India, Nepal, Pakistan, Bangladesh, delen van Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. In landen in Afrika en Zuid-Amerika bestaat eveneens een risico, maar dat is kleiner dan in Azië.

Wat zijn de symptomen van Buiktyfus?

Gewoonlijk 8 tot 14 dagen na de besmetting kun je ziekteverschijnselen krijgen als:

  • toenemende koorts
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • buikpijn
  • hoesten (zelden)

Meestal is er sprake van obstipatie die na enige tijd kan overgaan in diarree. Er kunnen bewustzijnsstoornissen (‘sufheid’) optreden. De ernst verschilt van persoon tot persoon. Zonder behandeling kunnen ernstige complicaties ontstaan, in het bijzonder darmbloedingen en -perforatie. Ook, maar veel zeldzamer, kunnen ontstekingen ontstaan elders in het lichaam. Buiktyfus is goed te behandelen met antibiotica, maar het is wel zaak daar tijdig mee te beginnen.