BLOG: Het wonder van de wintersport

februari 14, 2019

Ken jij het ‘wonder van de wintersport’? Het is geen gewoon wonder. Die gebeuren niet op afroep en je kunt ze niet voorspellen. Maar bij het wonder van de wintersport dus wel. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Ook dit jaar gaat het wonder van de wintersport weer plaatsvinden. En niet alleen bij mij. Ook bij die 850.000 Nederlanders die de luxe van wintersport kennen. In de aanloop naar mijn jaarlijkse week ravotten in de Zwitserse Alpen valt mijn oog op artikelen en blogs over wintersport. Grofweg drie beelden van wintersporten vechten om voorrang.

  1. De positivo’s schetsen u een beeld van de ideale ‘sport’vakantie. Lekker sjouwen met je skiuitrusting, calorieën verbranden tijdens de afdaling en spierkracht ontwikkelen door de juiste sportieve houding. Diep door de knieën en vasthouden. Wintersport is top voor jouw fysieke gestel.
  1. De wat negatiever ingestelde schrijvers geven aan wat er allemaal mis kan gaan. Snowboards die op de loop komen, botsingen op de piste, spierblessures bij ongetrainde skiërs, zuipen in de kroeg en teveel van die heerlijke maar o zo vette lokale lekkernijen. Wintersport? Begin er niet aan. T’is ongezond.
  1. En dan zijn er nog de safety goeroes die je vooraf inpeperen dat je vooral je sneeuwkettingen moet meenemen. Dat je de bindingen van je ski’s wel precies instelt, dat je iedere twee uur vette zalf (factor 50) op je huid smeert om verbranding te voorkomen en dat je een grote bril op doet met UVA en UVB werende glazen. En oh ja…vergeet vooral niet je lippen goed in te smeren. Huidkanker aan de lippen kent een agressief beloop. Wintersport? Je zou er bijna vanaf zien.

Een totale mentale en cognitieve reset

Sta me toe om anders naar de wintersport te kijken. Wintersport is een wonder. Een wonder dat zich binnen een dag voltrekt. Het gaat ongemerkt. Het gaat snel, sneller dan normaal. Het is grondig. Er blijft geen spoortje achter. Je hele hebben en houden moet er aan geloven. En het is duurzaam, je kan er zo een paar weken op teren. Het wonder van de wintersport? Dat is de totale mentale en cognitieve reset die zich voltrekt in amper één dag. Met als resultaat een ontspanning die zijn weerga niet kent. En nu wil je natuurlijk graag dat ik dit fenomeen ga duiden. Dat ik het ga hebben over gezonde buitenlucht, sportief bezig zijn, vrolijkheid met vrienden en familie, afwezigheid van multimedia een helder ritme en allerlei andere leefdruk verlagende middelen. Maar dat ga ik niet doen. Wonderen moet je niet willen verklaren. Kijk ernaar, sta er bij stil, ervaar het bij jezelf. En geniet ervan. Met volle teugen!

Auteur

KLM Health Services - Portretten-3716_kleinRob Koelewijn, werkzaam bij KLM Health Services, is door Gezond in Bedrijf uitgeroepen tot Vitality Manager van het jaar voor zijn systematische inzet om werknemers fit en gezond te houden en te krijgen. Dit doet hij voor KLM en andere internationaal opererende bedrijven.

Rob kan als geen ander op een bevlogen manier zijn passie voor gezondheid overbrengen aan anderen. Mensen verbinden, in beweging krijgen en stimuleren het beste uit henzelf te halen. Hij weet gezondheid te koppelen aan de bedrijfsstrategie en op een juiste manier te vertalen naar beleid en praktische maatregelen. Rob doet dit met een bijzondere aandacht voor vernieuwing en digitalisering. Op deze manier levert hij een wezenlijke bijdrage aan de vitaliteit van organisaties in lijn met hun organisatiedoelstellingen.